زندگی نامه استاد احمد باقریان ساروی

احمد باقریان فرح آبادی

(شهرت مستعار: باقریان ساروی)

محل تولد: فرح آباد ساری .  تاریخ تولد: ۲/ ۱ / ۱۳۳۰ شمسی  

تحصیلات رسمی: دیپلم ادبی

تحصیلات حوزوی: خارج فقه و اصول

پدر و مادر

پدر استاد یکی از کشاورزان و صیادان فرح آباد به نام حاج محمد باقریان فرح آبادی (رحمة الله علیه) از افراد متدین و خیّر فرح آباد ساری بود که همواره نمازهای واجب خود را در مسجد می خواند و در اول اوقات شرعی اذان می‌گفت و نافله های یومیه و نماز شب را به جا می آورد، او در ماه رمضان برای اینکه روزه خود را مرتب بگیرد به مسافرت نمی رفت، جز سه روز در همه عمر خود که ناچار شد به مسافرت برود و قضای آن سه روز را بعدا گرفت، هرگز نماز او قضا نشد و دائم الوضو بود.

او درس نخوانده بود، ولی در سن پنجاه سلگی تصمیم گرفت رو خوانی قرآن را یاد بگیرد و در این کار موفق شد و از آن پس مرتب قرآن می خواند، همواره در پای منابر وعاظ حضور پیدا می کرد، از اینرو مسائل و احکام شرعی مورد ابتلای خود را می دانست.

در امور سیاسی به اندازه توان خود فعال بود، او پیش از انقلاب هرگز به پای صندوقهای رأی رژیم پهلوی نرفت، و از مخالفان حکومت شاهی بود، از این رو دو بار بازداشت و به واسطه برخی از آشنایان آزاد شد، و در تظاهرات به حمایت از انقلاب و امام خمینی رضوان الله  تعالی علیه  بر ضد رژیم پهلوی شرکت می کرد.

در کارهای خیر پیشگام بود و حاضر نمی شد در این راه نامی از او برده شود.

در ایام تبلیغات محرم و صفر و ماه رمضان روحانیون را به منزل خود می آورد و از آنان پذیرایی می کرد.

حاج محمد باقریان سرانجام در آبان سال ۱۳۶۵ شمسی دار فانی را وداع گفت، در حالی که وضو گرفته بود و متوجه شد که مرگ به سراغ او آمد، خود به قبله دراز کشید و کلمات اذان را بر زبان جاری کرد تا روح او از کالبد او پرواز کرد.

پس از رحلت او نیز فرزندان او مساحت دو هزار متر زمین را از ثلث او به درمانگاه فرح آباد هدیه کردند که هم اکنون درمانگاه فرح آباد در آنجا تأسیس شده است.

 

دو قطعه عکس از مرحوم حاج محمد باقریان فرح آبادی

 مادر استاد باقریان زن خانه داری به نام حاجیه خانم خدیجه قجری فریدونکناری (رحمة الله علیها) بود، و پس از اینکه به همسری حاج محمد در آمد در کنار او مددکار او در امور دین و دنیا بود و با مشارکت همسر اول حاج محمد به نام حاجیه خانم حسنیه (رحمة الله علیها) از مهمانان روحانی شوهر خود در ایام تبلیغات به نحو احسن پذیرایی می کردند؛ او نیز در سال ۱۳۷۰ شمسی دار فانی را وداع گفت.

آنچه حاچ مصطفی باقریان فرزند دیگر مرحوم حاج محمد باقریان در باره او در کانال «شهر فرح اباد» گذاشته بود:

گوشه ای از عملکرد مرحوم حاجی باقریان تعمیر مکرر و کلی حمام خزانه ای قدیم، ساخت بنای سابق امام زاده سید محمد، ساخت غسالخانه سابق، تبدبل طور ماهیگیری شخصی به شرکت تعاونی و سهیم کردن مردم فرح آیاد، حفر چاه به قطر سه متر در داخل محل کنار مدرسه که در موقعی که اب رود تجن شور ویا گل بود مورد استفاده عموم قرار می گرفت، کمک در ساخت مسجد ابوالفضل واهدای قسمتی از زمین برای مسجد ، پهن کردن جاده های بالا محله وریختن ماسه؛ اهدای هفت هکتار زمین برای ساخت ابندان ( من خودم وعلی کرامتی چنیدین سال با تراکتور شخم کردیم وپنبه می کاشتیم . زمین ما نزدیکی مرز حمید اباد قرار داشت وجای بلندی بود واب ابندان به ان نمی رسید. بعد از انقلاب جهاد ابندان را لایروبی کرد ومرزها را بالا اورد پدرم ان زمین را برای ابندان بخشید. یکی از بانیان لوله کشی اب شرب واحداث چاه اب وانتقال از دریا به محل، درماهای عزا ورمضان اوردن روحانی ومعمولا نگهداری وپذیرای از روحانی وهمراهان در منزل؛ پیش قدم درکارهای عمرانی وکشاورزی وغیره وپی گیری حق انها از طریق قانون، یکی از مخالف سرسخت رژیم گذشته به طریقی اگر مداح یا اخوندی در محفلی که ایَشان بود نمی تونست شاه را دعا کند اگر مداحی دعا می کرد نمی گذاشت کسی پول بده وکمکی به کنه وبه همین دلیل یکبار ازطرف ساواک بازداشت و با کمک یکی از فرماندهان پاسگاه مرکزی که قبلا رئیس پاسگاه فرح اباد بود ازاد شد، مخالف سرسخت رادیو تلویزیون رژیم شاه که پس از انقلاب تلویزون خرید.

پیشینه تحصیلات:

استاد باقریان ساروی کلاس اول تا چهارم ابتدائی را در دبستان مرآت فرح آباد و کلاس پنجم و ششم را به ترتیب در مدرسه ابتدائی دو روستا از روستاهای بخش رودپی شمالی به نامهای قاجار خیل و دازمیرکنده سپری کرد.

در تابستان سال ۱۳۴۲ شمسی به حوزه علمیه کوهستان بهشهر رفته و تحصیلات حوزوی خود را آغاز کرد و سال تحصیلی ۴۳ – ۴۴ را در قم (در آخرین سخنرانی امام خمینی رضوان الله تعالی علیه که در منزل ایشان ایراد شده بود حضور داشت) و ۴۴ – ۴۶ را در رستم کلای بهشهر نزد مرحوم آیت الله شیخ ابوالحسن ایازی تلمذ نموده و در پاییز سال ۴۶ مجددا به قم بازگشت.

درس مطول را نزد آیت الله ایازی رستمکلائی و فشارکی قمی (رحمهما الله)، قوانین الاصول را نزد آیت الله شیخ ید الله دوزدوزانی، شرح لمعه را نزد مرحوم آیت الله سید ابوالفضل موسوی تبریزی و شیخ محسن دوزدوزانی و مرحوم آیت الله حرمپناهی و آیت الله سید محمد علی علوی گرگانی، رسا ئل را نزد آیت الله شیخ مصطفی اعتمادی و آیت الله خزعلی، مکاسب را نزد مرحوم آیت الله شیخ محمد فاضل لنکرانی و آیت الله سید ابوالفضل موسوی تبریزی و آیت الله سبحانی، کفایه الاصول را نزد استاد الفقهاء والمجتهدین مرحوم آیت الله سید محمد سلطانی طباطبایی و آیت الله سید محمد کاظم حائری، خارج اصول را نزد آیت الله وحید خراسانی، مرحوم آیت الله میرزا هاشم آملی و مرحوم  آیت الله شیخ محمد فاضل لنکرانی، خارج فقه را نزد آیت الله حسین نوری همدانی و آیت الله وحید خراسانی و مرحوم آیت الله شیخ محمد فاضل لنکرانی، کتاب شرح منظومه ملا هادی سبزواری را مرحوم انصاری تلمذ کرد.

مدرک حوزوی رسمی او سطح چهار حوزه است که معادل دکترا است.

فعالیتهای دینی، سیاسی، اجتماعی:

وی پیش از انقلاب با سخنرانیها و پخش اعلامیه های مراجع و شرکت در تظاهرات در مبارزه علیه رژیم ستمشاهی تلاش فراوان داشت و از این جهت یک بار در مشهد دستگیر و مدت دو روز او را به شهربانی و ساواک بردند و چون مدرک را قبلا محو کرده بود چیزی از او یافت نکردند  و او را آزاد کردند.

پس از انقلاب نیز علاوه بر فعالیتهای تبلیغی و روشنگرانه  در برخی از شهرهای دور و نزدیک از جمله در بروجن، گچساران،  فرح آباد و ساری می پرداخت، از سال ۵۸ – ۶۴ به خاطر ضروت انقلاب در سپاه بندرگز، ساری و چالوس (منطقه ۳) در مسئولیت آموزش ، روابط عمومی و تبلیغات و انتشارات خدمت نمود.

ضمناً ایشان در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز در چند مرحله برای تبلیغ و ارشاد به مناطق جنگی جنوب و غرب ایران اعزام و به فعالیت ها و ماموریت های محوله پرداخت.

در پاییز سال ۶۴ مجددا برای ادامه تحصیل به قم رفت و خارج اصول را تا سال ۶۹ تکمیل نموده و دروس اصول مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی را به زبان عربی تالیف کرد و بسیاری از کتاب های فقه را نزد برخی از اساتید بزرگ حوزه و فلسفه منظومه سبزواری را نزد مرحوم آیت الله انصاری شیرازی و تعدادی از مجلدات اسفار را نزد آیت الله جوادی آملی خوانده و سپس برای تدریس دروس حوزه عازم مدارس گنبد، گرگان و رامیان گردید.

 

تدریس دروس حوزه:

سال تحصیلی ۷۹ – ۸۰ را در مدرسه امام باقر علیه السلام گنبد قابوس، دروس ادبیات عرب و منطق و فقه و اصول تا پایه چهارم حوزه و سال های تحصیلی ۸۰ – ۸۶ شمسی به مدت پنج سال را در حوزه علمیه امام خمینی(ره) گرگان درس های ادبیات عرب، معانی بیان، تفسیر، اعتقادات، فقه و اصول تا پایه ششم حوزه را ندریس کرد.

علاوه بر فعالیت های تدریسی، گاهی امامت موقت جمعه گرگان را از طرف آیت الله نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در استان گلستان بر عهده می گرفت.

سال های تحصیلی ۷۶ – ۷۹ به مدت سه سال در حوزه علمیه سعدیه رامیان مدیریت و تدریس حوزه را بر عهده داشت و در پاییز سال  ۷۹ برای تدریس و تحقیق به قم مراجعت کرد و از آن سال به تدریس دروس عالی حوزه (رسائل، مکاسب، کفایه الاصول و تفسیر) مشغول بود، در این میان به سبب بیماری مدت دو سال درس او تعطیل و مجددا تدریس خود را آغاز کرد و هم اکنون در ایام تحصیل خارج فقه را تدریس می کند.

از هیجده سالگی وظیفه اصلی حوزه را که تبلیغ و ارشاد است در ایام تبلیغ مشغول بود تا در سال  ۸۴ که به سبب معلولیت حاصله از بیماری نتوانست این وظیفه مقدس و با ارزش را ادامه بدهد.

تالیف کتاب و مقالات:

در کنار تدریس و تبلیغ، به تحقیق و تالیف مقالات و کتب می پرداخت، نخستین کتاب او با نام اولیه «راه و رسم صوفی گری» در سال ۵۸ به چاپ رسید و هم اکنون کتابعای متعدد درسی و اعتقادی و فقهی از او منتشر شده است.

و از تهیه کنندگان مجموعه «واژگان مشابه در قرآن» در چهار جلد با همکاری تعدادی از محققان حوزه علمیه قم وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و معارف قرآن، قم.

با مؤسسه آیت الله جوادی آملی (إسرا = علوم وحیانی قرآن) نیز به عنوان ناظر بر استخراج مباحث اصولی همکاری داشته و این همکاری در مورد تحقیق و ترجمه کتابهای آیت الله جوادی آملی (مد ظله) به زبان عربی ادامه دارد.

کتابهای چاپ شده:

کتاب های چاپ شده استاد باقریان که به صورت شخصی تألیف شده است عبارتند از:

  1. آن سوی صوفیگری (که قبلا با نام راه و رسم صوفیگری بود)، انتشارات بوستان کتاب، قم.
  2. آیات احکام در کتابهای شهبد اول، انتشارات بوستان کتاب.
  3. معاد در نهج البلاغه. انتشارات مهر امیر المومنین (در اینترنت به صورت نرم افزار مبایل موجود است).
  4. ترجمه و شرح الموجز فی اصول الفقه، انتشارات قدس رضوی، قم.
  5. ترجمه و شرح رسائل (فرائد الاصول)، در چهار جلد، انتشارات حسینی، قم.
  6. شرح کفایة الاصول (سه جلد) انتشارات حسینی، قم.
  7. زیور خلافت (امامت و افضلیت علی علیه السلام در منابع اهل سنت) در ۱۰۹۶ صفحه، انتشارات زمزم هدایت.

ویرایش دوم این کتاب به زودی از سوی انتشارات بوستان کتاب قم از چاپ خارج می‌شود.

  1. شیعه در منابع اهل سنت، انتشارات پیامبر رحمت.
  2. ترجمه کتاب البیع تالیف آیت الله جوادی آملی به عربی، نشر دار الإسراء، ۱۴۴۴ ه ق.
  3. (در حال چاپ): افضل الدروس (دوره دروس خارج علم اصول از آیت الله فاضل لنکرانی رحمه الله) در پنج جلد با زبان عربی. مرکز فقهی ائمه اطهار، قم

کتابهای آماده  چاپ:

  1. ۱. حسین علیه السلام در آینه ها.
  2. زین الخلافة (ترجمه کتاب زیور خلافت به عربی)
  3. الشیعة فی مصادر العامة (ترجمه عربی کتاب شیعه).
  4. ادب در نگاه قرآن و سنت.
  5. شرح صحیفه سجادیه.
  6. مفاتیح الجنان در ترازوی انصاف.
  7. شرح خطبه شقشیه (خطبه ششم نهج البلاغه).

کتاب های چاپ شده با ارزیابی و نظارت استاد:

  1. تفسیر کوتاه و مسابقه قرآنی، جزء اول و سوم تا ششم قرآن (برای جزء های بعدی ادامه دارد).
  2. ترادف در قرآن.
  3. از محققان کتاب «تحریر الاصول» نوشته آیت الله جوادی آملی (حفظه الله).

مقالات چاپ شده:

  1. مسافر در اسلام چاپ شده در مجله فقه قم شماره ۱۳.
  2. سلسله مقالات با عنوان پیامها در دعاهای روزهای ماه رمضان (در روزنامه بشیر مازندران)
  3. بیت المال در سنت پیامبر (صلی الله علیه و آله) (چاپ در «دانشنامه پیامبر اعظم (ص)»)
  4. تساهل و تسامح در نهج البلاغه (کنگره امام علی علیه السلام، مازنداران)
  5. روش های استنباط احکام در کتابهای شهید اول (چاپ شده در کنگره شهیدین).
  6. نقش شهدای روحانی مدافع حرم در اقتدار و امنیت ملی جمهوری اسلامی» به زبان فارسی و عربی از مقالات کنگره شهدای روحانی مدافع حرم در قم.
  7. مقاله عربی «الغدیر برؤیة الإمام علی علیه السلام» از مقالات برتر «کنگره بین المللی راهکارهای گسترش فرهنگ غدیر و نهج البلاغه» که در پاییز سال ۱۴۰۱ شمسی در ساری برگزار شد.

و مقالات فراوان دیگر به مناسبت‌های مختلف در روزنامه بشیر

مصاحبه ها:

  1. مصاحبه با کنگره آخوند خراسانی، در باره شخصیت علمی و اخلاقی آخوند ملا محمد کاظم خراسانی

اشتغال فعلی:

هم اکنون مهمترین اشتغال او در حوزه عمیه قم تدریس درس خارج فقه  و تحقیق و تالیف کتاب و مقالات است.